Informatie Wandelen

De Atletiekunie vindt het belangrijk dat de bij haar aangesloten verenigingen een sportaanbod hebben waarbij “een leven lang” sport mogelijk wordt gemaakt. In die zin is het Sportief Wandelen ontwikkeld. Dit wandelen heeft als voordeel boven het hardlopen dat het een geringe belasting vraagt, en dus bij uitstek geschikt is voor mensen die lange tijd niet of nauwelijks aan conditievorming hebben gedaan.

Sportief Wandelen is nog een jonge sport, maar al wel een zinvolle uitbreiding gebleken voor de verenigingsprogramma’s.


Wat is Sportief Wandelen?


"Sportief wandelen is stevig wandelen met vrije armbewegingen, waarbij de voeten in één rechte lijn worden neergezet, zonder overdreven bekkenrotatie. Wandelen is de meest toegankelijke sport die er te bedenken is. Het vraagt geen enkele sportieve aanleg en geen ingewikkelde coördinatie. De beweging is bekend, want wandelen/lopen doen wij al vanaf de kinderjaren" (quote Artemis Winsum).


Sportief wandelen is een sport die verder gaat dan het ‘gewone’wandelen. Bij sportief wandelen blijft het contact aan de grond behouden ( er is dus geen sprake van hardlopen), maar dankzij extra arminzet en het aanhouden van een hoger tempo dan bij het reguliere wandelen kan sportief wandelen een redelijk intensieve bezigheid zijn.


Voor wie is sportief wandelen geschikt?


Sportief wandelen een sport die geschikt is voor jong en oud, voor actieve, minder actieve en zelfs voor inactieve personen. Sportief wandelen is ook een ideale activiteit voor hardlopers die wegens blessure of gevorderde leeftijd niet ( meer) in staat zijn langere stukken hard te lopen, maar ook voor ieder ander die zijn conditie wil verbeteren.


Sportief wandelen is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit.


Een training Sportief Wandelen duurt één tot anderhalf uur en bestaat meestal uit een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, loopscholing, oefeningen met tempowisselingen en uitlopen.

Op dit moment beschikt de afdeling sportief wandelen van AV Fivelstreek niet over een wandeltrainer. De leden sportief wandelen van AV Fivelstreek wandelen zonder begeleiding van een wandeltrainer in de plaats Delfzijl en omgeving. In verband met het ontbreken van een wandeltrainer zijn de leden sportief wandelen lid voor een gereduceerde contributie. Indien u wellicht belang heeft om lid te worden van de afdeling sportief wandelen, dan kunt u vrijblijvend een keer met de leden meewandelen alvorens u beslist om lid te worden