Skip to main content Skip to footer

Kinderen weer van de partij bij 10e zeemijlenloop

Irene Faber uit Delfzijl heeft de touwtjes in handen bij de kinderen. „Het is mooi dat het weer op het programma staat. We hebben bij de peuter- en kidsrun liefst zes categorieën aan de start, voor kinderen tot en met 12 jaar. Dat loopt van 100 meter voor de peuters tot 4 jaar, 200 meter voor de 4- en 5-jarigen tot een heuse zeemijl voor 10-, 11- en 12-jarigen. Dan gaat het om precies 1852 meter. Die loop gaat behalve over de atletiekbaan ook door het Wilhelminapark.”

„Ondanks dat de Zeemijlenloop over 4 zeemijlen van de baan naar het centrum van Delfzijl gaat, hebben we er uit praktische overwegingen voor gekozen de kinderen op de baan te laten lopen. Daar kunnen we de verschillende afstanden veel makkelijker afzetten. En bovendien vinden de kinderen het ook leuk over een echte wedstrijdbaan te lopen. We beginnen om 12.00 uur met de Framerunners. De andere categorieën zijn de 6- en 7-jarigen die 400 meter lopen en 8- en 9-jarigen doen twee rondjes van 400 meter.”

Om de kunst een beetje af te kijken was Faber in juni als vrijwilliger betrokken bij de kidsrun van de Stadsloop Appingedam. “Daar leer je alleen maar van. In Appingedam is nu nog wat meer animo met een paar honderd kinderen, maar het streven is dat we in Delfzijl net zo groot worden. Dat zou wel heel leuk zijn.”

De Zeemijlenloop heeft in de Hema een goede sponsor voor de de jeugdloop gevonden. „Dankzij de Hema is deelname helemaal gratis voor de kinderen. Ze krijgen ook nog een medaille en een klein presentje. Voor de nummers één, twee en drie per categorie is er niet alleen een beker. Er komt ook Jip en Janneke-champagne op het podium. We zorgen ervoor dat de prijsuitreiking steeds direct na elke categorie is. Dat vinden de kinderen en het publiek ook leuk.”

„Het is dus allemaal heel laagdrempelig. De gratis voorinschrijving kan tot 16 oktober via www.zeemijlenloopdelfzijl.nl , maar het kan ook op dezelfde dag in het clubhuis van AV Fivelstreek op Sportpark Centrum. We zijn nu bezig met de werving via de scholen. Er hangen overal posters en er gaan digitale flyers rond. De inschrijvingen beginnen binnen te stromen.”

Om met name de jongste kinderen niet al te hard van start te laten gaan worden er jagers ingezet om het tempo in het begin wat te temperen. „Daarbij krijgen we hulp van lopers van AV Fivelstreek. De jeugdtrainers Niek van der Velde, Daphne Linstra en Maud Visscher helpen ook mee alles in goede banen te geleiden. Zelf meedoen aan de wedstrijd zit er dus niet in. Maar dat vind ik niet zo erg. Het is leuk om het evenement van de andere kant te bekijken, in een andere rol. En het is ook wel leuk om mijn eigen kinderen te zien meedoen. Nine van vier jaar loopt de 200 meter en Iris doet bij de 8-jarigen mee aan de 800 meter. Ze is ook lid van AV Fivelstreek.”

Als lid van de organisatiecommissie, constateert Faber tevreden dat de prestatie- en de bedrijvenloop over vier zeemijlen (7,4 kilometer) al kort na de kidsrun om 14.00 uur begint. „Dat is mooi kort op elkaar. Zo heb je bij de start op de baan ook al meer publiek op de been en op de tribune. De organisatie loopt op zich op rolletjes, de vergunningen van de gemeente zijn net binnen. We hebben het parcours ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd gelaten. Met de finish bij de Molen Adam en nazit in de feesttent bij de Centrumkerk. Het is mooi dat de mensen daar blijven plakken om even na te praten.”

„Het is misschien wel leuk om te melden dat we een compleet nieuwe speaker hebben. Dat is Maja Dijkstra, in Delfzijl bekend als jongerenwerker en van de lokale radio. We hoorden haar bezig tijdens de Pinksterfeesten bij Volle kracht over de gracht. Ze deed dat zo leuk dat we tegen elkaar zeiden: ‘is zij niet wat voor ons’. We hebben haar gevraagd en ze reageerde heel enthousiast. Ze heeft nog nooit zoiets gedaan, maar beloofde zich in de atleten en het lopen te gaan verdiepen. Dat gaat vast een succes worden.”

About the author

avFivelstreek