Skip to main content Skip to footer

Maud als enige Groningse naar EK

Kogelstootster Maud Visscher uit Holwierde heeft binnenkort een absolute topwedstrijd: het Europees kampioenschap voor atleten tot 20 jaar in Jeruzalem. ,,Ik ben er zeker klaar voor. Ik weet wat ik kan in trainingen. Daarin gaat de 4 kilogram wegende kogel regelmatig over de 14 meter,” klinkt het zelfverzekerd.

De deelnamelimiet is 14 meter en 38 centimeter. De 18-jarige Visscher kwam in wedstrijden al drie keer verder en heeft inmiddels een topafstand van 14 meter en 61 centimeter achter haar naam staan. Hiermee werd ze op 25 juni Nederlands kampioene in haar leeftijdsklasse. Al ruim een maand eerder had ze in Lisse voor de eerste keer aan de eis voldaan. ,,Dat was een hele opluchting. Dat doel was gehaald. Aanvankelijk was ik er helemaal niet mee bezig, maar nadat de limiet bekend was gemaakt, vond ik dat die wel haalbaar moest zijn. Dus ging ik op jacht.”

De atlete uit Holwierde ziet met haar deelname aan het Europees kampioenschap hard werken beloond. Ze traint zeven keer in de week, afwisselend bij AV Fivelstreek in Delfzijl, waar ze ook jeugdtrainer is, en Groningen. Kracht, techniek en explosiviteit hebben de nadruk. Ze wordt gecoacht door de bekende werptrainer Joop Tervoort. ,,Iemand met een positieve benadering. Hij geeft atleten zelfvertrouwen,” zegt Visscher, studente sport en coaching aan het Johan Cruijff College in de stad Groningen.

Als kogelstootster heeft ze een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Deze begon nog maar drie jaar geleden. ,,Atlete ben ik al elf jaar. Aanvankelijk liep ik hard, maar vanwege ademhalingsproblemen ben ik overgestapt naar de meerkamp. Wegens blessures ben ik uiteindelijk gaan werpen en daarmee ben ik nog lang niet klaar. Als het gaat om kracht en techniek kan ik nog sprongen maken.”

Of ze die in Nederland maakt, is onzeker. Visscher lonkt naar een plek op een universiteit in de Verenigde Staten. ,,Ik denk daar heel wat stappen te kunnen zetten”, motiveert ze die keuze.

Maar eerst is er het Europees kampioenschap in Jeruzalem. ,,Een hele nieuwe ervaring voor mij. Ik denk van het land weinig te gaan zien. Maar ja, je komt er ook voor de sport.” Ze hoopt op een plek bij de eerste twaalf. ,,Een plek bij de beste acht van Europa zou heel mooi zijn, dan ben ik zeker tevreden.”

Voor dit Europees kampioenschap hebben zich 31 Nederlandse atleten gekwalificeerd. De provincie Groningen is alleen met Maud Visscher vertegenwoordigd. De vierdaagse titelstrijd in Israël begint op maandag 7 augustus. De kwalificatieronde van het kogelstoten is op de avond van de eerste wedstrijddag. Een etmaal later is de finale.

 

Bron: DvhN

About the author

avFivelstreek